Unselected
Open water zwemmen in koud water: doen of niet?

Zwemmen in koud water: doen of niet?

Je hebt er niet veel voor nodig en je kunt het vrijwel altijd en overal doen: koud water zwemmen. Maar is het ook verstandig? Dat hangt er vanaf. Zwemmen in koud water kan een heleboel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, mits je het goed aanpakt. Welke voordelen dat zijn en hoe je daar op een veilige manier van kunt profiteren, leggen wij je graag uit!

Unselected

1. Wat is zwemmen in koud water?

Met koud water zwemmen bedoelen we zwemmen in open water, dat gedurende het grootste deel van het jaar een lage tot zeer lage temperatuur heeft. In de zomer stijgt het kwik meestal wel tot boven de 20 graden, maar in de winter kan het water met gemak een temperatuur van rond het vriespunt bereiken. Veel mensen moeten er niet aan denken in zulk koud water te gaan zwemmen, maar steeds meer anderen doen het regelmatig!

En niet zonder reden. Ze ervaren veel voordelen van zwemmen in koud water, zowel lichamelijk als mentaal. Zo moet je behoorlijk uit je comfortzone stappen om te beginnen met koud water zwemmen, wat ervoor zorgt dat je na afloop een enorm positief gevoel ervaart. Je hebt jezelf overwonnen! Elke keer als je het koude water trotseert, ervaar je dat gevoel weer. Het blijft namelijk lastig, jezelf ertoe zetten iets te doen wat voor je lichaam niet comfortabel voelt. Maar doe je het toch, dan krijgt je mindset een enorme boost!

Open water zwemmen in koud water: doen of niet?
Unselected

2. Is zwemmen in koud water gezond?

  • 1. Zwemmen in koud water is gezond voor je hart en vaten

    Dompel je jezelf onder in water met een veel lagere temperatuur dan je eigen lichaamstemperatuur, dan moet je lichaam hard werken om warm te blijven. Je hartslag gaat omhoog, je bloedvaten vernauwen en je bloedsomloop versnelt, zodat er meer bloed naar je vitale organen gepompt kan worden. Stap je uit het water, dan verwijden je bloedvaten zich weer en gaat je lichaam hard aan de slag om naast je vitale organen ook de rest van je lichaam weer van warmte te voorzien.

    Hiermee train je als het ware je hart- en vaatstelsel, dat na verloop van tijd steeds meer gewend raakt aan grote temperatuurschommelingen. Je hartslag en bloeddruk zullen dan niet meer zo snel stijgen zodra je het koude water in gaat en kunnen zelfs gaan dalen, terwijl je bloedsomloop verbeterd blijft.

    Extra bijkomend voordeel van het feit dat je lichaam hard moet werken om op temperatuur te blijven is dat je veel calorieën verbrandt tijdens een duik in koud water. Mooi meegenomen wanneer je wat kilo’s kwijt wilt!

  • zwemmen in koud water

    2. Koud water zwemmen is goed voor je immuunsysteem

    Niet alleen je hart- en bloedvaten schrikken wanneer je je lichaam blootstelt aan zeer koude omstandigheden, ook je immuunsysteem. Je lichaam gaat hard aan het werk om je te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, door meer witte bloedcellen aan te maken. Het gevolg? Een grotere weerstand! Dat maakt je minder vatbaar voor virussen – iets waar je zeker in de winter flink van kunt profiteren.

  • 3. Van zwemmen in koud water word je gelukkig

    Alsof uit je comfortzone stappen nog niet genoeg is, maakt je lichaam onder invloed van de kou extra veel endorfine aan. Dit gelukshormoon werkt als een natuurlijke pijnstiller én gaat negatieve gevoelens als gevolg van bijvoorbeeld stress of een depressie tegen. Tel daar de prachtige natuurlijke omgeving waarin je je bevindt bij op en je kunt haast niet anders dan vrolijk worden!

    Daarnaast zijn er nog meer voordelen waar je van kunt profiteren als je regelmatig een duik neemt in koud water. Zo zorgt een verbeterde bloedsomloop ook voor een gladdere, strakkere en meer stralende huid. En doordat je lichaam tijdens het zwemmen vooral bloed stuurt naar vitale organen zoals je hersenen, wordt je extra alert. Dat maakt koud water zwemmen een ideale manier om je dag lekker fris en fruitig te beginnen!

Unselected

3. Hoe begin je veilig met zwemmen in koud water?

Zoveel gezondheidsvoordelen, waarom zwemt niet iedereen allang regelmatig in koud water? Omdat het gevaarlijk kan zijn als je het niet op de juiste manier aanpakt. Om na te gaan óf en zo ja, hoe jij in koud water kunt zwemmen, volg je onderstaand stappenplan:

1. Begin alleen met koud water zwemmen als je fysiek helemaal in orde bent. Ben je bijvoorbeeld zwanger, heb je astma of ervaar je hartproblemen, wees dan extra voorzichtig en overleg eerst met je dokter over de mogelijke risico’s die voor jou gelden.
2. Zoek naar plekken waar je veilig kunt zwemmen in koud water. Op www.zwemwater.nl kun je zien waar het water momenteel schoon en veilig is en via deze kaart van rws controleer je de actuele watertemperatuur. Let daarnaast ook op dat je kiest voor een locatie waar je het water gemakkelijk in en uit kunt lopen en houd rekening met de stroming. Bereid je ten slotte goed voor op de weersomstandigheden: een frisse wind kan het extra koud doen aanvoelen wanneer je uit het water stapt. En dreigt er onweer? Sla dan een dagje over!
3. Ga nooit alleen koud water zwemmen! Zowel kramp als onderkoeling kunnen je in het koude water zeer plotseling overvallen. Is er dan niemand in de buurt en red je het niet om zelf naar de kant te zwemmen, dan loop je het risico buiten bewustzijn te raken of een hartstilstand te krijgen. Zorg dus altijd dat je op z’n minst met z’n tweeën gaat zwemmen of dat er iemand vanaf de kade een oogje in het zeil houdt. Neem een zwemboei mee zodat je ergens aan kunt leunen mocht je kramp krijgen of je bewustzijn dreigen te verliezen en draag een felgekleurde muts zodat je opvalt in het water. Zo kan je maatje direct alarm slaan als het nodig is!
4. Zwem niet alleen in koud water, maar ook in warm en lauw water. Oftewel: het hele jaar door. Zo went je lichaam vanzelf aan de gedurende het najaar steeds verder dalende temperatuur en past het zich op natuurlijke wijze aan.
5. Geef je lichaam de tijd om te acclimatiseren door niet in het water te springen, maar er rustig in te lopen. Maak eventueel eerst je polsen en nek nat en stap vervolgens met je enkels in het water zodat je lichaam beetje bij beetje went aan de kou.
6. Draag in ieder geval een muts om je hoofd warm te houden en liefst ook een wetsuit om je lichaam te beschermen tegen de kou. Kies voor een siliconen of neopreen badmuts in een felle kleur, zodat je niet alleen voorkomt dat je te veel warmte verliest via je hoofd, maar ook goed opvalt in het water. Wil je ook een wetsuit dragen, ga dan voor een speciaal open water wetsuit. Deze zijn dikker bij de romp en de benen en dunner bij de armen, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt om te zwemmen. Voor elke watertemperatuur is er wel zo’n open water wetsuit te vinden! En zwem je in écht koud water, dan kun je ook nog neopreen handschoenen en schoenen aanschaffen, zodat ook je handen en voeten beter beschermd blijven tegen de kou.
7. Laat je lichaam hoe dan ook langzaam wennen aan koud water zwemmen. Begin met slechts één à twee minuten en luister goed naar de signalen die je lijf afgeeft. Concentreer je op je ademhaling en probeer de kou te omarmen in plaats van ertegen te vechten. Houd je aan de tijd die je met jezelf hebt afgesproken en ga dan ook echt het water uit, om te voorkomen dat je ongemerkt toch onderkoeld raakt. Warmt je lichaam snel weer op en voel je je goed, dan kun je een volgende keer een paar seconden langer in het water blijven. Zo bouw je zwemmen in koud water op een veilige en gezonde manier op!
8. Ben je klaar met zwemmen, laat je lichaam dan geleidelijk aan weer opwarmen. Verruil je natte zwemkleding voor meerdere lagen droge kleding en drink een kop warme thee, koffie of chocolademelk. Stap in ieder geval niet direct onder een warme douche, want dan krijgt je lichaam weer een schok en kan je lichaamstemperatuur zelfs gevaarlijk snel dalen. Warm dus liever op met kleding, een warme drank en eventueel iets te eten – koud water zwemmen kost veel energie, dus die moet je ook weer aanvullen!

Open water zwemmen in koud water: doen of niet?
Unselected

Hoe lang kun je zwemmen in koud water?

Heb je jezelf goed voorbereid en ben je er klaar voor om te beginnen met koud water zwemmen, dan is er nog één belangrijke vraag: hoe lang kun je zwemmen in koud water?

Als uitgangspunt kun je aannemen dat je voor elke graad watertemperatuur één minuut in het water kunt blijven. Is het water drie graden, dan kun je dus drie minuten zwemmen. Omdat niet iedereen hetzelfde is, blijft het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en alsnog eerder uit het water te komen wanneer dat nodig is.

Draag je een dikke badmuts, een wetsuit en neopreen (hand)schoenen, dan kan je lichaam het langer volhouden dan wanneer je onbeschermd het water in gaat. Het blijft hoe dan ook essentieel om goed naar je lichaam te luisteren en bij twijfel direct het water uit te gaan. Beter te vroeg dan te laat!

Heb je vragen over de kleding en accessoires die jij nodig hebt om op een veilige manier te genieten van de vele gezondheidsvoordelen van koud water zwemmen? Kom dan gerust eens langs in een van onze winkels en vraag onze zwemexperts om advies!

Unselected

OOK INTERESSANT

Respiration Eau Libre

Zwemmen in open water

Bij zwemmen in open water is het nog niet zo gemakkelijk om te weten waar je bent: vaak kan je de bodem niet zien, is het water te troebel, of zitten onstuimige golven je in de weg. En wie zegt "verkeerd gezwommen," zegt direct ook "dezelfde weg weer terug". Zonde van de tijd en van je energie ...

Wetsuit kiezen

Hoe kies ik een zwem wetsuit voor open water zwemmen?

Bij openwaterzwemmen staat temperatuur en bewegingsvrijheid voorop. Hoe kies je de juiste wetsuit voor jou?

De 5 basisregels voor veilig zwemmen in open water

De 5 basisregels voor veilig zwemmen in open water

Hoewel openwaterzwemmen heel veel voordelen heeft, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen voor je de eerste duik neemt in natuurlijk water (en ook bij elke volgende).

Badmutsen

Hoe kies ik een badmuts?

Een badmuts beschermt het hoofdhaar en zorgt ervoor dat er minder weerstand in het water is, omdat je gestroomlijnd door het water beweegt. Een badmuts is bij sommige zwembaden verplicht, denk hier ook aan als je op vakantie gaat. Haar kan de filters van het zwembad vervuilen en daarom kiezen sommige zwembaden in het buitenland ervoor om dit verplicht te stellen. We hebben 3 verschillende soorten badmutsen: stoffen, stof met siliconen coating of siliconen. Nabaiji geeft je advies over het kiezen van de juiste badmuts voor het gewenste gebruik.