Alles wat je wilt weten over intervaltraining

Alles wat je wilt weten over intervaltraining

Doe jij weleens een intervaltraining? De ene hardloper is dol op intervaltrainingen, terwijl de andere hardloper deze training het liefst overslaat. Of je nu tot de eerste of de tweede groep sportievelingen behoort, maakt niet uit. Wil jij je hardloopprestaties verbeteren? Dan is intervaltraining dé perfecte trainingsvorm voor jou. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over hardloop intervaltraining. We vertellen je wat intervaltraining precies is, wat het oplevert en welke soorten intervaltrainingen er zijn. Natuurlijk geven we je een aantal voorbeelden van intervaltrainingen. Zo kun jij, wanneer je er klaar voor bent, direct aan de slag met jouw intervaltraining.

Wat is intervaltraining?

De naam verklapt eigenlijk al wat intervaltraining inhoudt. Interval is een training die je verdeelt in verschillende stukjes, ofwel intervallen. En die intervallen zijn weer verschillende afstanden die je aflegt in diverse tempo’s. Op die manier wissel je intensieve stukjes hardlopen af met actieve rustperiodes. Intensief is bijvoorbeeld 400 meter hardlopen op een hoog tempo of 30 seconden vol sprinten. Een actieve rustperiode betekent (helaas) niet dat je even lekker gaat zitten. Tijdens een actieve rustperiode loop je bijvoorbeeld 2 minuten hard op een lager tempo, kies je voor een dribbelpas van 30 seconden of wandel je 1 minuut. En daarna ga je weer op volle kracht vooruit! Hoe vaak je de intervallen herhaalt en op welk tempo, is afhankelijk van jouw interval hardloopschema en jouw doel. 

Wat zijn de voordelen van intervaltraining?

Waarom zou je jezelf extra in het zweet werken tijdens het hardlopen als je op een rustig tempo ook lekker loopt? Omdat intervaltraining ontzettend veel voordelen heeft. We zetten ze graag voor je op een rij.

Snel resultaat – Doe jij 1 of 2 intervaltraining(en) per week? Dan merk je al na 3 weken dat jouw uithoudingsvermogen verbetert. Hardlopen op een hoger tempo gaat steeds makkelijker.

Goed voor hart en bloedvaten – Tijdens intervaltrainingen moet je hart- en bloedvatensysteem flink aan de slag om je bloeddruk te handhaven. Op deze manier train je de hartspier en zorg je voor een verbetering van je VO2max (de maximale hoeveelheid zuurstof die je elke minuut op kunt nemen).

Vetverbranding na training – Door intervaltraining gaat je lichaam sneller vet verbranden. Vooral de naverbranding is hoger dan na een normale training. De naverbranding is de vetverbranding na de intervaltraining. Zelfs als je niks doet, probeert je lichaam de energiereserves weer op te bouwen om klaar te zijn voor de volgende training. 

Betere conditie – Een betere conditie willen we allemaal, jij toch ook? En dat lukt absoluut met intervallen. Door de afwisseling tijdens de hardloop intervaltraining verbetert je uithoudingsvermogen. Een normale training is al snel hetzelfde voor je lichaam. Intervallen is steeds anders en blijft een uitdaging, ook voor jezelf.

Hogere snelheid – De pittige tempo’s die je tijdens je hardloop intervaltraining loopt, gaan je al na 3 weken makkelijker af. Het effect hiervan ervaar je ook tijdens je reguliere training. Je loopt sneller, zonder dat het je meer moeite kost.

Blijft uitdagend –  Hardlopen saai? Zeker niet. Met intervaltraining breng je afwisseling in je training aan. Je blijft jezelf uitdagen door steeds weer even uit je comfortzone te stappen. Het mooie is, dat je eindeloos kunt variëren.

Kun jij na het lezen van al deze voordelen van intervaltraining ook niet wachten om te gaan intervallen?

Alles wat je wilt weten over intervaltraining

Welke soorten intervaltraining zijn er?

Ga jij intervallen tijdens het hardlopen? Dan heb je de keuze uit 2 soorten intervaltraining: intensieve intervaltraining en extensieve intervaltraining. De verschillen tussen beide trainingsvormen zitten in de intensiteit en de duur van de training.

Intensieve intervaltraining - Tijdens een intensieve interval hardlooptraining is de intensiteit hoog. Dit betekent dat je looptempo tijdens de versnellingen een stuk hoger is dan je normale duurlooptempo. Je loopt op 80 tot 90% van je maximale snelheid op deze loopafstand. Na een korte periode op dit tempo, neem je weer even gas terug om vervolgens weer te versnellen. Herstelpauzes zijn lekker, maar maak ze niet te lang. Een goede herstelpauze duurt maximaal 2 minuten. De lengte van een intensieve intervaltraining bedraagt maximaal 5 kilometer.

Extensieve intervaltraining - Tijdens een extensieve interval hardlooptraining is de intensiteit lager dan bij een intensieve interval. Dit betekent dat je looptempo tijdens de versnellingen 70 tot 80% van je maximale snelheid bedraagt. Je pauzes zijn korter dan bij een intensieve interval. Tijdens een extensieve intervaltraining loop je maximaal 8 kilometer.

Zowel voor intensieve als extensieve interval hardlooptraining geldt dat je meerdere intervallen in hetzelfde tempo vol moet kunnen houden. Ben jij na de eerste versnelling helemaal af en is je tweede versnelling minder snel? Dan weet je dat je volgende keer minder snel moet starten.

Hoe stem ik mijn intervaltraining af op mijn doel?

Hoe lang en hoe intensief je intervaltraining is, hangt af van jouw trainingsdoel. Intervallen doe je namelijk niet zomaar even. Een goede basisconditie is een vereiste. Ben je een beginnende loper? Wacht dan liever nog een half jaar voordat je begint met intervaltrainingen. Loop je 3 keer per week minimaal 30 minuten per keer? Dan ben jij klaar om te intervallen. 

Is het jouw doel om met intervaltraining sneller te worden op de 5 of 10 kilometer? Kies dan voor korte intensieve intervaltrainingen. Wil jij juist jouw snelheid verhogen op de halve of de hele marathon? Dan dienen ook je intervaltrainingen langer te zijn en kies je vaker voor extensieve intervaltrainingen.

Wissel de intervaltrainingen af met je normale trainingen. Loop je 3 keer per week? Kies dan bijvoorbeeld voor 1 snelle korte loop, 1 lange duurloop en 1 intervaltraining. Zo blijf je niet alleen jezelf, maar ook je lichaam uitdagen en merk je al na 3 weken dat je snelheid omhoog gaat.

Alles wat je wilt weten over intervaltraining

4 Intervaltrainingen die je sneller maken

Intervaltrainingen helpen jou om een snellere loper te worden. Maar wat zijn nu goede intervaltrainingen? De volgende 4 looptrainingen pas je eenvoudig in je trainingsweek in. 

Intervaltraining 1 – Begin met 15 minuten op rustig tempo lopen. Als je hardloopt op hartslag betekent dat hardlopen in zone 1 of 2, op 50 tot 70% van je maximale hartslag. Vervolgens loop je 8 keer 2 minuten op tempo in zone 3 of 4, op 70 tot 90% van je maximale hartslag. Na elke versnelling van 2 minuten beloon je jezelf met een pauze van 90 seconden dribbelen of joggen. Deze intervaltraining bouw je makkelijk uit door het aantal versnellingen en het aantal minuten per versnelling te verhogen. 

Intervaltraining 2 – Begin met 10 minuten op rustig tempo lopen op 50 tot 70% van je maximale hartslag. Vervolgens ren je 2 minuten in steigerung. Een steigerung is een korte versnelling waarbij je rustig begint en steeds sneller loopt. In dit geval start je de versnelling van 2 minuten op 60% van je kunnen en bouw je dit op totdat je de laatste meters op 100% zit. Trakteer je zelf op 1 minuut lopen op rustig tempo om je hartslag weer te laten dalen. Herhaal dit 5 tot 10 keer, afhankelijk van je conditie en wat goed voelt voor jou. Na alle steigerungen loop of jog je op rustig tempo nog 10 minuten om de intervaltraining af te sluiten.

Intervaltraining 3 – Heb jij weleens van een piramide intervaltraining gehoord? Je bouwt de intensiteit en afstand langzaam op tot de top van de piramide waarna je dit weer rustig afbouwt. Begin met 500 meter in een rustig tempo hardlopen, ren daarna 2 minuten in dribbelpas. Vervolgens ren je 750 meter in een iets hoger tempo en vervolgens 2 minuten in dribbelpas. Dit bouw je met 250 meter per interval op tot je op 1500 meter zit. Daarna bouw je ook je snelheid weer af met 250 meter per interval tot je de laatste interval van 500 meter.

Intervaltraining 4 – Houd jij er niet van om de hele tijd op je horloge te kijken of volgens een schema te lopen, maar wil je wel sneller worden? Dan is de Fartlek intervaltraining voor jou ideaal. Tijdens deze intervaltraining bepaal je namelijk zelf spontaan je tempostukken en pauzemomenten. Trek bijvoorbeeld een sprintje van de ene naar de andere lantaarnpaal of van de ene naar de andere boom en jog daarna rustig tot je bij de volgende lantaarnpaal of boom bent. Of ga sprinten zodra je iemand met een zwarte jas ziet of er een blauwe auto langsrijdt. Je maakt het zo gek als je zelf wilt. Vergeet niet dat je versnellingen altijd afwisselt met stukjes op laag tempo hardlopen.
Doe voor je intervaltraining altijd een warming-up om ervoor te zorgen dat je lichaam klaar is voor de trainingsbelasting. Na de intervaltraining zorgt een cooling-down ervoor dat de doorbloeding in je lichaam geleidelijk tot rust komt. Dit voorkomt kramp en spierpijn.

Conclusie

Wil jij een snellere loper worden? Dan is intervaltraining de oplossing. Intervaltraining is training die je opdeelt in verschillende intervallen. De voordelen van intervaltrainingen zijn groot. Intervallen maakt je niet alleen een snellere loper, maar is ook goed voor je gezondheid en zorgt voor uitdaging. Je kent het verschil tussen intensieve en extensieve trainingen en weet hoe je je intervaltraining afstemt op je doel. Wil je direct met intervaltrainingen aan de slag gaan? Maak dan gebruik van 1 van de 4 voorbeeldtrainingen. Intervallen valt niet mee, maar hou vol. Al binnen 3 weken merk je dat het lopen makkelijker gaat. Veel succes met de intervaltrainingen.

Meer hardloopadviezen

Alles wat je wilt weten over joggen

Alles wat je wilt weten over joggen

Wil jij graag je conditie verbeteren, maar is hardlopen voor jou net een stapje te ver? Heb je weleens aan joggen gedacht? Wij leggen het je uit!

Interval training hardlopen

Interval training hardlopen

Sneller worden is voor veel hardlopers één van de grootste wensen. Hierbij zijn interval trainingen eigenlijk onmisbaar. Er zijn verschillende manieren om sneller te worden, maar de interval is de meest effectieve manier. Wij leggen voor je uit wat intervaltraining is en waar je aan moet denken.

Hoe kies je het juiste sporthorloge

Hoe kies je het juiste sporthorloge

Wij helpen je bij het kiezen van het juiste sporthorloge. Of je nu jaren sport of net begint een goed sporthorloge kan het verschil maken.

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen? We geven je een conditie opbouwen schema en vertellen je alles over conditie opbouwen. Lees het in dit sportadvies!