Plandelen

Sportief de wereld opruimen? Probeer plandelen!

Je ergeren aan zwerfafval is niet de oplossing voor het probleem. Wat dan wel? Neem het heft in eigen handen en ga plandelen. Vraag jij je af wat plandelen is? In dit sportadvies vertellen wat je wilt weten over plandelen, van de definitie van plandelen tot handige plandeltips. Zeker weten dat jij na het lezen enthousiast en goed voorbereid begint aan jouw eerste plandelavontuur. Zo maken we samen de wereld een stukje schoner én zijn we sportief bezig.

1. Wat is plandelen?

Plandelen is een samensmelting van wandelen en plastic oprapen, ofwel wandelen plus de letter ‘p’. Plandelen stamt af van ‘ploggen’, waarbij je tijdens een rondje hardlopen of joggen zwerfvuil opraapt. De rustigere variant van ploggen is plandelen, waarbij je tijdens een rondje wandelen, in plaats van hardlopen of joggen, zwerfvuil opraapt. De Nederlander Anton Plandelen is bedacht door de Nederlander Anton Damen, alias de Plandelman. Hij zocht naar een Nederlandse variant van ploggen die meer mensen uit konden voeren. Anton startte met een Whatsappgroep in de wijk Lunetten en inmiddels is hij ook actief in andere wijken in Utrecht. Volg jij het voorbeeld van de Plandelman en trek je er alleen of samen met een wandelmaatje op uit om zwerfafval op te ruimen?

Plandelen is belangrijk

2. Waarom is plandelen zo belangrijk?

Zwerfafval op straat en in het water heeft grote negatieve gevolgen voor zowel mens, dier en milieu. Het zorgt niet alleen voor vervuiling, maar trekt ook ongedierte aan. Daarnaast eten dieren het zwerfafval op en raken erin verstrikt. En wist jij dat plastic zwerfafval ook bijdraagt aan de klimaatverandering?
Jaarlijks produceren we in Nederland bijna 490 kilo afval per persoon. Een groot deel daarvan belandt gelukkig netjes in onze vuilnisbakken. Maar toch komt elk jaar ongeveer 50 miljoen kilo zwerfafval op straat terecht, met alle gevolgen van dien. De hoogste tijd om in actie te komen en daar iets aan te doen. Waarom plandelen zo belangrijk is? Om onze kinderen en toekomstige generaties ook te laten genieten van onze mooie aarde. Dat wil jij toch ook?

3. Wat zijn de voordelen van plandelen?

Steeds meer mensen kiezen voor plandelen en dat is niet voor niets. Wat is er nu zo leuk aan plandelen?

1. Goed voor het milieu en je gezondheid 
Plandelen is 2 vliegen in 1 klap. Je draagt je steentje bij aan een schonere wereld én werkt aan je eigen conditie. Wandelen vergroot namelijk het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. En weetje hoeveel stappen je zet in een uurtje plandelen? Ook goed voor je stappenteller dus.

2.Goed voor je gewicht 
Tijdens een uurtje plandelen verbrand je gemiddeld 300 calorieën. Dat is mooi meegenomen toch?

3. Sociale contacten
Ga je plandelen met een groepje of een plandelmaatje, dan is dat goed voor je sociale contacten. Tijdens het plandelen heb je alle tijd om elkaar te leren kennen en bij te kletsen.

4.Inspiratie
Goed voorbeeld doet volgen en dat geldt ook voor plandelen. Tijdens het plandelen ben jij een voorbeeld en inspiratie voor buurtbewoners. Misschien sluiten ze tijdens het volgende plandelrondje gezellig aan.

Plandelen voor iedereen

4. Kan iedereen plandelen?

Vraag jij je af of plandelen geschikt is voor jou? Het antwoord is, ja. Plandelen is een laagdrempelige activiteit die geschikt is voor iedereen die kan wandelen. Of je nu jong, oud, man, vrouw, getraind of ongetraind bent, maakt daarbij niet uit. Je bepaalt zelf jouw tempo, de duur van jouw plandeling en de hoeveelheid afval die je opruimt. Vind je het ongezellig om alleen te plandelen of heb je graag een stok achter de deur? Vraag dan vrienden of buurtgenoten mee voor een plandeling of zoek op internet naar een plandelgroepje bij jou in de buurt. Samen sportief bezig zijn en de wereld een stukje schoner maken, is altijd gezellig.

5. Wat heb je nodig om te plandelen?

Het mooie van plandelen is dat je het altijd en overal kunt doen en alleen of samen met een groep of plandelmaatje. Maar wat heb je nu nodig om te plandelen?
 
1. Handschoenen  
Draag handschoenen om jezelf te beschermen. Je zit niet te wachten op een besmetting of verwonding door vies of scherp zwerfafval. 

2. Handgel 
Vind jij het prettig om tijdens het plandelen je handen extra te reinigen? Neem dan een flesje of tube desinfecterende handgel mee. 

3. Vuilniszak 
In de vuilniszak kun je het zwerfafval dat je opruimt kwijt. Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een vuilniszak met handvat. 

4. Drinken 
Neem een bidon mee met water of sportdrank, want plandelen maakt dorstig.

5. Wandelkleding 
Maak je geen zorgen, je hoeft geen speciale outfit aan te schaffen. Belangrijk is dat je kleding aantrekt waarin je goed kunt bewegen. 

6. Afvalgrijper 
Met een afvalgrijper pak je het zwerfafval eenvoudig op en hoef je niet meer te bukken. Zeker als je vaker plandelt, is een afvalgrijper een absolute aanrader.

6. 5 tips om succesvol te plandelen

Graag geven we je 5 handige tips om te plandelen. Zo houd je het niet alleen langer vol, maar geniet je ook nog meer van jouw sportieve én nuttige activiteit.

1. Begin rustig aan – Ontzettend goed dat je plandelt, maar je kunt niet in 1 keer al het zwerfafval laten verdwijnen. Ieder zakje of plastic flesje dat je opruimt, maakt verschil. Oefening baart kunst en hoe vaker je plandelt, hoe makkelijker het gaat.

2. Maak vrienden – Of je nu alleen plandelt of in groepsverband, je trekt de aandacht. Ga met mensen in gesprek en wie weet gaan ze volgende keer mee plandelen.

3. Denk om je houding – Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je de juiste plandelhouding gebruikt. Zet je voeten op heupbreedte, steek je billen naar achter, strek je rug vanuit je heupen naar voren en zak door je knieën om het afval op te rapen. 

4. Niet te lang – Plandelen is een vermoeiende bezigheid. Ga niet een hele dag achter elkaar plandelen, maar kies liever voor een plandeling van 1 uur. Op die manier houd je het ook leuk en heb je snel zin in een nieuwe plandeling.

5. Geniet – Zwerfafval is geen vrolijk onderwerp, maar het afval opruimen wel. Wees trots op de goede daad die je verricht en geniet van de gezonde buitenlucht. Die complimentjes die je onderweg krijgt, heb je absoluut verdiend.

Plandelen met een app

7. Plandelen met een app

Wist jij dat er een speciale apps zijn voor zwerfvuil? Helemaal groen is één van die apps die je gratis kunt downloaden. De app is begonnen met 7 deelnemers uit de Achterhoek, maar inmiddels helpen 13.000 mensen uit heel Nederland mee. Samen hebben zij sinds 2019 ruim 630.000 kilometer schoongemaakt. Dat is 1,5 keer de afstand naar de maan.

Hoe werkt de app? Je zet de app aan als je jouw wandeling begint. Na afloop registreert de app de route die jij gelopen hebt. Jij slaat de route op en op de kaart in de app kleurt de route groen. Als dit stuk van jouw wandeling niet meer schoon gemaakt wordt, verandert de route van groen in bruin. Iedereen in jouw omgeving kan zo zien, dat het weer tijd is om op te ruimen. Het doel? Jouw buurt helemaal groen maken. Een prachtig initiatief van Jaap de Boer, een gepensioneerd dierenarts met een hekel aan zwerfaval. Download de app en maak jouw route groen.

Samenvatting

Erger jij je aan zwerfvuil op straat en wil je daar graag iets aan doen? Ga dan plandelen. Plandelen is wandelen en zwerfvuil opruimen. Een rustige versie van ploggen, waarbij je hardloopt en zwerfvuil opruimt. En dat is hard nodig als je weet dat in Nederland jaarlijks 50 miljoen kilo zwerfafval op straat verdwijnt. Wat is er nu zo leuk aan plandelen? Het is goed voor het milieu én je gezondheid en voor je sociale contacten. En natuurlijk dat iedereen het altijd en overal kan doen. Het enige dat je nodig hebt om te plandelen zijn handschoenen, een vuilniszak en wandelkleding. Begin rustig aan met plandelen en onthoud dat alle kleine beetjes helpen. Zorg voor de juiste houding tijdens het plandelen om blessures te voorkomen. Wil je jouw schoongemaakte route online bijhouden? Download dan de app ‘Helemaal Schoon’. Samen zijn we sportief bezig en ruimen we al het zwerfafval op.

Ook interessant voor jou

Plogging: wat is dat?

Plogging: wat is dat?

Wat is plogging? Wij vertellen je graag alles over ploggen. Van de betekenis van ploggen tot de reden waarom ploggen zo belangrijk is.

Wandelen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk

Wandelen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk

Maak kennis met de ecodesigned wandelschoen NH500, een schoen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Alleen wandelen

Blijf gezond door te wandelen

Wandelen brengt vele voordelen met zich mee. Het is een toegankelijke sport waar iedereen aan mee kan doen. Wandelen heeft op zowel je mentale als je lichamelijke gesteldheid een positieve werking. Maar daarbij is het wel belangrijk om je gezondheid en die van anderen niet in gevaar te brengen, en om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen.