Plogging: wat is dat?

Plogging: wat is dat?

Ploggen is populair bij zowel jong als oud. Maar weet jij wat ploggen precies is? Wij vertellen je graag alles over ploggen. Van de betekenis van ploggen tot de reden waarom ploggen zo belangrijk is, waar je kunt ploggen en wat je nodig hebt om te ploggen. Trek jij binnenkort ook je sportschoenen aan voor een rondje ploggen? 

Ploggen betekenis

De betekenis van ploggen is: het ophalen van zwerfvuil tijdens een activiteit. Ploggen is ontstaan in het wonderschone Zweden. In 2016 verhuisde Erik Ahlström vanuit het uitgestrekte en opgeruimde noorden van Zweden naar de hoofdstad Stockholm. Daar werd hij onaangenaam verrast door de hoeveelheid zwerfvuil en hij besloot daar wat aan te gaan doen. Erik combineerde de Zweedse woorden ‘plocka upp’en ‘jogga’, respectievelijk ophalen en joggen, tot het nieuwe woord ‘plogga’. Van het een kwam het ander; ‘plogga’ werd ‘plogging’ en wereldwijd bekend. 

Wat is plogging?

Wat is plogging?

Ben jij een liefhebber van sport en draag je graag je steentje bij aan een beter milieu? Dan is plogging de juiste sport voor jou. Wat is plogging? Dat is het ophalen van zwerfvuil terwijl je actief bezig bent. En die activiteit bestaat uit hardlopen op een rustig tempo of joggen. Dat betekent dat je met plogging twee vliegen in één klap vangt. En wil jij graag ploggen, maar ligt het tempo voor jou net te hoog? Kies dan voor plandelen, ofwel plogging op wandeltempo.

Waar kun je ploggen?

Vraag jij je af waar je kunt ploggen? Het antwoord is eenvoudig, want plogging kan werkelijk overal. Dat is goed nieuws en slecht nieuws tegelijk. Goed nieuws, omdat je dus kunt ploggen waar je maar wilt. Slecht nieuws, omdat dit betekent dat er overal zwerfvuil aanwezig is.

Kies voor een plek om te ploggen waar jij het prettig vindt om sportief bezig te zijn, want je bent overal nuttig. Vind jij het fijn om in je eigen woonplaats te ploggen? Stap dan gewoon de deur uit en start je rondje. Sla vooral eventuele bus- en treinstations niet over. Dit zijn plekken waar altijd veel zwerfvuil aanwezig is. Vind jij het leuk om tijdens het ploggen ook een nieuwe stad te ontdekken? Kies dan een stad die je nog niet kent, pak de trein of de auto en start daar jouw plogging avontuur. 

Ploggen is ook een hele dankbare activiteit in natuurgebieden. Plekken waar veel zwerfvuil aanwezig is, zijn: langs rivieren, aan de randen van bossen en op stranden. Terwijl jij geniet van de prachtige omgeving, zorg je er direct voor dat het rondslingerend vuil geen schade kan aanrichten aan de natuur. Plogging kan overal en altijd, de keuze is aan jou.

Plogging: wat is dat?

Waarom is ploggen zo belangrijk?

Wist jij dat we in Nederland per persoon jaarlijks bijna 490 kilo afval produceren? Gelukkig belandt een groot deel daarvan netjes in onze vuilnisbakken. Er is ook een flinke hoeveelheid zwerfafval dat niet op de daarvoor bestemde plekken terecht komt. Experts schatten dat in ons land elk jaar circa 50 miljoen kilo zwerfafval op straat, in de natuur of in het water belandt. 

Schrik jij ook van die hoeveelheid? Het vervelende is dat het zwerfafval vaak heel langzaam vergaat, niet gerecycled wordt en zorgt voor ergernis op straat en voor schade aan de natuur om ons heen. Daarom moeten we er samen zorgen dat dat zwerfafval gewoon in de daarvoor bestemde afvalbakken terecht komt. Maak het verschil en ga ploggen. Zodat niet alleen wij, maar ook toekomstige generaties van onze mooie planeet kunnen genieten. Dat wil jij toch ook?

Wat zijn de voordelen van plogging?

Plogging is een sportieve activiteit die je alleen of in groepsverband kunt uitoefenen. We zetten de voordelen van plogging voor je op een rij:

1. Inspirerend - Zien ploggen, doet ploggen. Jouw enthousiasme tijdens het ploggen, inspireert andere potentiele ploggers om hetzelfde te doen. Deel je plogactiviteiten op social media en vertel jouw familie en vrienden hoe leuk en zinvol ploggen is. Zeker weten dat anderen jouw voorbeeld volgen.

2. Actief en nuttig – Wil jij ook graag bijdragen aan een schone wereld, maar ontbreekt het je aan de nodige tijd? Met plogging sport je en tegelijkertijd ruim je je omgeving op: twee vliegen in één klap!

4. Goed voor je lijf - Plogging is een ideale sport om je hele lichaam aan te pakken. Tijdens het ploggen gebruik je namelijk je billen, hamstrings en armspieren.

5. Afleiding – Heb jij het idee dat de tijd heel langzaam gaat tijdens het sporten? Daar heb je geen last van als je kiest voor plogging. Tijdens het rennen of joggen ben je zo druk bezig met het vinden en opruimen van zwerfvuil, dat de kilometers ongemerkt voorbij vliegen.

6. Goed voor je conditie – Ploggen is actief bezig zijn op een laag duurlooptempo. Dit betekent dat je tijdens het ploggen werkt aan je conditie.

7. Altijd en overal – Plogging is overal en altijd mogelijk. Geen excuus om niet te gaan sporten dus. Trek je hardloopschoenen aan, pak een vuilniszak en ploggen maar!

Plogging: wat is dat?

Wat heb je nodig voor plogging?

Zoals gezegd kun je ploggen waar en wanneer je wilt. Maar wat heb je nu nodig om te ploggen? Dit staat er op onze plogginglijst:

1. Handschoenen – Draag handschoenen voor hygiëne en veiligheid. Je wilt tijdens het ploggen tenslotte geen ziekte of besmetting oplopen en je niet snijden aan scherp afval. Plastic handschoenen.

2. Vuilniszak – Het zwerfvuil dat je opruimt, moet je natuurlijk wel kwijt. Neem daarom een vuilniszak mee met handvat zodat het vasthouden geen problemen oplevert.

3. Hardlooptas - Wil je je handen vrijhouden tijdens het hardlopen? En wil je een compacte tas om het vuilnis in kwijt te kunnen? Ons hardlooptasje voor plogging draag je gemakkelijk op je borst.

4. Sportkleding – Draag sportkleding waarin je je fijn voelt en prettig kunt bewegen. Vooral dat laatste is belangrijk omdat je veel verschillende bewegingen maakt.

5. Fluorescerend hesje – Ga je in groepsverband ploggen? Dan is het handig om een fluorescerend hesje te dragen. Zo ben je goed zichtbaar én trek je de aandacht van andere weggebruikers.

6. Afvalgrijper – Ben je van plan om vaker te ploggen en kies je voor sporten op een zo laag mogelijk tempo? Schaf dan een afvalgrijper aan waarmee je het zwerfvuil van de grond pakt en in je vuilniszak stopt. Met een grijper hoef je niet meer te bukken en is het dragen van handschoenen overbodig.

Handige tips voor beginnende ploggers

Ploggen betekent het nuttige met het aangename verenigen, oftewel de wereld een stukje mooier maken en sporten. Waar dien je nu als beginnende plogger op te letten? We hebben 6  praktische ploggen-voor-beginners tips voor je op een rijtje gezet:

1. Zorg voor een doel – Plogging is uitdagender als je jezelf bepaalde doelen stelt. Denk aan twintig blikjes cola, tien zakjes chips of vijftien plastic flesjes.

2. Kies je locatie – Ploggen is leuk, maar nog leuker als je het doet op een mooie locatie. Kies een plek waar jij het prettig vindt om te sporten of waarvan je weet dat er veel zwerfvuil ligt.

3. Plog samen – Vind jij het lastig om alleen de deur uit te gaan met je vuilniszak in je hand? Zoek dan het gezelschap op van andere ploggers. Vraag sportievelingen uit je vriendenkring om mee te gaan of sluit je aan bij een groepje via internet.

4. Denk om je houding – Tijdens het ploggen ben je sportief en nuttig bezig, maar dien je ook aan het behoud van je lichaam te denken. Buk op de juiste manier om vervelende blessures te voorkomen. Hoe je dat doet? Buig door je knieën of maak een diepe squat als je iets opraapt, dan gaat het helemaal goed.

5. Draag de vuilniszak met beleid – Tijdens het ploggen, wordt die vuilniszak steeds zwaarder. Draag de zak afwisselend in je rechter- en linkerhand om beide kanten gelijk te belasten. Onze hardlooptas voor plogging draag je gemakkelijk om je lichaam.

6. Plog veilig – Het is fijn dat jij je inzet voor een beter milieu, maar verlies daarbij niet je eigen veiligheid uit het oog. Twijfel je of je iets veilig kunt oprapen? Doe het dan niet. Volle luiers, naalden en stukjes glas laat je liggen voor professionele opruimdiensten.

Samenvatting

Wanneer ga jij al sportend je steentje bijdragen aan de natuur?

Plogging is razend populair. Sla de krant open of bekijk de tijdlijn op je social media en de kans is groot dat je een bericht over ploggen ziet. Ploggen is afkomstig uit Zweden en een samenvoeging van de Zweedse woorden plocka upp (opruimen) en jogga (joggen). De betekenis van ploggen is zwerfvuil opruimen tijdens een sportieve activiteit. Plogging is noodzakelijk. Jaarlijks belandt 50 miljoen kilo afval op straat en in de natuur. Dit vormt een bedreiging voor onze aarde. Het enige dat je nodig hebt om te ploggen zijn hardloopschoenen, een afvalzak, handschoenen en eventueel een fluorescerend hesje en een grijper. Denk tijdens het ploggen om de juiste houding en denk om je veiligheid. Veel succes met plogging en bedankt dat je samen met al die andere ploggers je steentje bijdraagt aan een beter milieu!

Ook interessant voor jou:

Plandelen

Sportief de wereld opruimen? Probeer plandelen!

Plandelen is een samensmelting van de woorden wandelen en plastic oprapen. Tijdens het plandelen ruim je al wandelend zwerfafval op.

Alles wat je wilt weten over joggen

Alles wat je wilt weten over joggen

Wil jij graag je conditie verbeteren, maar is hardlopen voor jou net een stapje te ver? Heb je weleens aan joggen gedacht? Wij leggen het je uit!

Wandelen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk

Wandelen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk

Maak kennis met de ecodesigned wandelschoen NH500, een schoen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

De complete gids voor 5 km hardlopen

De complete gids voor 5 km hardlopen

Wil jij een toegankelijke afstand hardlopen? 5 km hardlopen is een mooi doel om naartoe te werken. Als beginner is het een ideale afstand om binnen een aantal weken trainen resultaat van te zien. In dit sportadvies kom je alles te weten over het hardlopen van 5 km. Hoe je jouw eerste hardloopstappen zet, tot hoe lang je loopt over 5 km en welke wedstrijden je kunt meedoen.